Latest News Headlines

Electrosonic Goes Back to Nature for Mohonk Preserve Visitor Center

Electrosonic Goes Back to Nature for Mohonk Preserve Visitor Center

Mohonk Preserve in the Shawangunk Mountains near New Paltz, New York, is marking its 50th anniversary this year with a renovation of its green design award-winning Visitor Center tucked cozily into the woods. Electrosonic was charged with creating several new exhibits for the main floor, which enable visitors to maximize their time in New York’s largest nonprofit nature preserve.

Electrosonic installed and programmed the 10-minute orientation film produced by Richard Lewis Media Group, and displayed it in a visitor orientation theater with bench seating. The theater boasts a 26-foot wide curved screen fed by four projectiondesign F12 projectors blended and warped via Dataton Watchout multi-image display and presentation software.

"The theater was our biggest challenge," noted Electrosonic project manager Jackson Benedict. "It’s a very small space with a low ceiling. We had to use fixed-lens projectors, which meant there was very little tolerance in installing them. We had to build a custom ceiling mount that allowed for projector adjustment in the field, as necessary. Projector airflow in the small space also had to be managed effectively.

"The very sharp curve of the screen provided a challenge for warping the blend in Watchout," Benedict said. "It was quite complicated. Shifting the projector one inch in the wrong direction would change everything."

A small control room behind the screen houses equipment in a single rack. The content for all of the interactives can be updated remotely to keep content fresh and up to date. "Electrosonic worked with the exhibit fabricators to make sure we had relatively easy access to all equipment for service," said Benedict.

With over 8,000 acres of mountain ridges, fields, streams, ponds and other unique and beautiful places, Mohonk Preserve is dedicated to protecting the Shawangunk Mountains by inspiring people to care for, enjoy and explore the natural world. Visitors can bike, hike, climb, ride horses, run, ski and snowshoe in the Preserve. Lee H. Skolnick Architecture + Design Partnership was responsible for the architecture, interiors, graphic design and exhibit design of the Visitor Center project.

25th April 2013

© 1999 - 2019 Entertainment Technology Press Limited News Stories